Lad dit barn gøre det selv

Det er så vigtigt, at vi viser vores børn tillid og giver dem plads og rum til at gøre tingene selv.

Det kan være fristende i en tralv hverdag, at hjælpe vores børn med dagligdagsopgaver. Men børn kan meget mere, end vi lige regner med, og der er store motoriske og udviklingsmæssige gevinster ved at lade dem prøve. 

Du kan sagtens starte tidligt med at give dit barn små “opagver” og ansvar i hverdagen. Gør det på tidspunkter, hvor du har tid og væbner dig med tålmodighed. Din fornemmeste opgave er at have hænderne på ryggen og vente med at give dit barn hjælp, til du kan se, at det ikke kan klare opgaven selv.

At se barnets stolthed over at gøre tingene selv og være medinddraget i små hverdagsopgaver, opvejer for den smule ekstra tid det måtte tage. Til gengæld vinder både du og dit barn RIGTIG meget på den lange bane!

Børn vokser af ansvar

Når dit barn bliver præsenteret for en opgave, der passer udfordringsmæssigt til dets alder, kommer det i vækst. Barnet bliver stolt over, at det klarede en udfordring, og det giver plus på både selvtillids- og selvværdskontoen. 

Når vi anerkender vores børn for at prøve at gøre tingene selv, viser vi dem tillid – og det vokser de af!

Motoriske sidegevinster

Der ligger et kæmpe motorisk potentiale i at lade vores børn gøre tingene selv. Når rosinerne bliver samlet op med fingrene, trænes der greb og koordinering. Når bukserne hives ned trænes balance, koordinering af arme og ben og kalibrering af den kraft, der bruges. Og det bedste af det hele er, at få børnene til at have det sjovt!

Man behøver ikke tænke i store komplicerede aktiviteter. Udvælg helt små opgaver i løbet af dagen, for at motivere og understøtte dit barns selvhjulpenhed. Det kan f.eks. være at

  • Åbne lågen ind til dagplejen
  • Ligge tøj i vasketøjskurven
  • Tage en skål, når de skal have en snack
  • Finde sine strømper
  • Lukke en skuffe for mor eller far
  • Bære en gaffel hen til bordet

Husk på at dit barn ikke ser det som en pligt. De ELSKER at få opgaver og ansvar.

Har dit barn udfordringer med at klare motoriske opgaver, håndtere stimuli eller lignende, så er du altid velkommen til at kontakte mig på enten mail eller telefon. Jeg står altid klar til at hjælpe med råd og vejledning.

info@er-go.dk eller 71 99 74 88


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *